Kwartaal 2


Rijksvaccinatieprogramma

Vaccineren voor je eigen bescherming

Alle kinderen in Nederland worden gratis ingeënt volgens het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM. Zo wordt de jeugd zoveel mogelijk beschermt tegen de meest voorkomende infectie- en kinderziekten. Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma is vrijwillig. De Jeugdgezondheidzorg van GGD Limburg-Noord voert het Rijksvaccinatieprogramma uit in de regio Limburg-Noord.

HPV-prik

Meiden die in 2019 13 jaar werden ontvingen een uitnodiging voor de HPV-prik tegen baarmoederhalskanker. Ook meiden die nog geen 18 jaar waren geweest en alsnog de HPV-prik wilde konden terecht tijdens de vier vaccinatierondes afgelopen jaar.

Bijeenkomst HPV: In gesprek met klasgenoten en ouders


De opkomst in de regio Limburg-Noord is relatief hoog. Maar de opkomst kan altijd beter. Dat was ook de gedachte van Roos Bouwmeester, dochter van Noor Bouwmeester, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Limburg-Noord. 1 april organiseerde ze op het Bouwens in Panningen een informatiebijeenkomst HPV voor leerlingen en ouders.

‘Meiden moeten zelf nadenken over de vaccinatie’


Roos merkte dat alle onderwerpen waarmee twaalfjarigen zich bezighouden gesprekstof waren. Maar in één specifiek onderwerp bleek alléén Roos zich te verdiepen: de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Roos: "Ik wist dat de vaccinatie eraan stond te komen. En ik had daar best veel vragen over. Maar het was niet iets waar andere meiden het ook over hadden. Toen ik er over begon bleken er best wat twijfels en vragen te zijn bij de anderen."

Om er voor te zorgen dat haar klasgenoten op basis van betrouwbare informatie een eigen afweging zouden maken organiseerde Roos samen met de GGD een informatieavond op haar school. Samen met onder andere haar moeder Noor ging Roos op 1 april het gesprek aan met verschillende dertienjarige meiden en ouders. Zowel de meiden, als de ouders en school gaven na afloop aan, deze manier van informatie delen erg te waarderen. Kortom: een geslaagde bijeenkomst.

Vooruitblik


Niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen kan HPV kanker veroorzaken. Daarom heeft staatssecretaris Blokhuis de HPV-prik voor álle kinderen opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit maakte hij eind september bekend. Vanaf 2021 krijgen ook jongens de HPV-prik aangeboden.

Foto: Noor en Roos bouwmeester op het Bouwens in Panningen. Bron: De Limburger.

22 wekenprik

Kinkhoest is voor baby's een ernstige ziekte. Vanaf 16 december 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie (22wekenprik) aangeboden. De prik is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en is daarom gratis.

Om er voor te zorgen dat alle zwangere vrouwen gevaccineerd konden worden, organiseerde de Jeugdgezondheidszorg van GGD Limburg-Noord eind december 2019 en in januari 2020 drie vaccinatierondes in Roermond, Weert, Blerick en Venray. Vanaf 2020 wordt de 22 wekenprik opgenomen in het reguliere programma van de Jeugdgezondheidszorg.

Wat is kinkhoest?


This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Meer informatie over de 22wekenprik vind u op onze website: www.ggdlimburgnoord.nl/kinkhoest

Overige vaccinaties Rijksvaccinatieprogramma

Afgelopen jaar waren er weer verschillende vaccinatierondes voor DTP/BMR en MenACWY.

Kinderen kregen de vaccinaties aangeboden op negen verschillende locaties in de regio, verspreid over meerdere dagen. Annemarie van Alst, teamleider jeugdgezondheidszorg: "Logistiek is dit voor kinderen en ouders het handigste en meest klantvriendelijk. We willen de reisafstand zo klein mogelijk houden. Daarnaast willen we de mogelijkheid bieden om op een andere dag of tijdstip langs te komen. Op deze manier hopen we op een hoge opkomst." Kinderen onder de 4 jaar krijgen de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden tijdens een afspraak op het consultatiebureau.

Wanneer krijgen welke kinderen een vaccinatie aangeboden?


Bekijk het vaccinatieschema op www.rijksvaccinatieprogramma.nl.