Twee bloedgroepen, één missie

GGD en Brandweer slaan handen ineen tegen meningokokken: een operatie met militaire precisie

Sinds 2018 worden 14-jarigen in Nederland gevaccineerd tegen meningokokken, vanwege een toename van de ziekte. Dit jaar geen massavaccinaties met soms wel 1000 jongeren in een sporthal, maar een geolied proces van één-op-één contact. En dat alles volgens een strikte planning en de RIVM-richtlijnen. Een proces waarvoor de dienst Jeugdgezondheidszorg van de GGD en Brandweer in Limburg-Noord de handen ineensloegen. Loes Kempen (adviseur Publieke Gezondheid GGD) en Sraar Theeuwen (projectleider Brandweer) konden door de samenwerking eens goed bij elkaar in de keuken kijken en ontdekten: “er is veel meer dat ons bindt, dan we vooraf dachten.”

LOES KEMPEN (GGD LIMBURG-NOORD)


“De Coronacrisis brengt ons nader tot elkaar. We kunnen nog veel van elkaar leren.”

Voor de organisatie van grootschalige vaccinatieweken draait Loes Kempen – adviseur Publiekelijke Gezondheid de GGD - normaal haar hand niet om. Al vele jaren is ze lid van de werkgroep vaccineren. De draaiboeken kent ze bijna uit haar hoofd. Maar door Corona is alles anders. “De meeste grootschalige vaccinatierondes zijn door de overheid uitgesteld tot het najaar. Maar met meningokokken is dat risico te groot; de ziekte komt nog te veel voor in Nederland. We zitten gebonden aan een harde deadline: voor 1 juli 2020 moeten ongeveer 5000 jongeren in Noord- en Midden-Limburg ingeënt zijn.

SRAAR THEEUWEN (BRANDWEER LIMBURG-NOORD)


“Wat we met elkaar gemeen hebben, is dat we allemaal mensen willen helpen.”

Toen GGD Limburg-Noord afgelopen maanden werd bedolven onder het werk, rinkelde de telefoon bij Sraar Theeuwen. Of hij zin had om samen met de werkgroep vaccineren van de GGD de vaccinatieweek tegen meningokokken in goede banen te leiden. Hoewel hij als projectleider Brandweer en als Hoofd Officier van Dienst bij Brandweer Limburg-Noord naar eigen zeggen weinig ‘heeft’ met gezondheid, zei hij meteen ‘ja’. “In tijden van nood moeten we elkaar helpen.”

Feiten & cijfers


In de week van 11 t/m 15 mei vaccineren medewerkers van de GGD ongeveer 5000 jongeren, verdeeld over 16 locaties in Noord- en Midden-Limburg. Enkele weken geleden vond al een proef plaats met 180 jongeren. Op basis van de ervaringen is het vaccinatieproces nog iets verder aangescherpt:

  • Er geldt een strikt tijdschema: elke vijf minuten melden twee jongeren zich voor een prik.
  • In de wachtruimte mag maar één persoon aanwezig zijn.
  • Vaccinatie vindt plaats in een aparte ruimte.
  • Door de logistieke routing komen jongeren elkaar niet tegen.
  • Medewerkers van de Brandweer voorkomen dat mensen buiten samenscholen en zorgen ervoor dat de doorstroom binnen vlotjes verloopt.
  • Alleen gezonde jongeren mogen een prik komen halen. Bij klachten als hoesten, niezen of koorts moeten ze thuisblijven.

Wat is de meningokokkenziekte?


De meningokok is een bacterie die zich meestal ophoudt in de neus- of keelholte. Als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terechtkomt, lopen mensen die niet zijn ingeënt risico op bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking.

Antoine Dirks

"We hebben echt al heel wat meegemaakt, maar de Coronacrisis is een soort lawine die maar blijft doordenderen."

Patricia Jansingh

"Een crisis is natuurlijk nooit leuk, maar tegelijkertijd is dit werk wel onze GGD in optima forma."

«

KENNISMAKEN MET ANDERE GEZICHTEN VAN VEILIGHEIDSREGIO LIMBURG-NOORD? LEES DAN OOK DEZE VERHALEN.


OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE VERHALEN? MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF!