24 uur met Antoine Dirks

Informatiemanager Regionaal Operationeel Team


Als Informatiemanager Regionaal Operationeel Team (ROT) verzamelt, analyseert en beoordeelt Antoine – samen met zijn team – belangrijke informatie bij grootschalige incidenten; informatie die wordt gebruikt om onder andere cruciale besluiten te nemen om het incident te bestrijden of erger te voorkomen. Normaal een taak die hij naast zijn baan als Specialist Crisisbeheersing uitvoert, nu – met de Coronacrisis – meer dan een fulltime job.

LEESTIJD: 4 MINUTEN

24 UUR MET...

In deze rubriek lopen we (bijna) 24 uur mee met een medewerker van Veiligheidsregio Limburg-Noord. Een rubriek waarin werk en privé, ratio en emotie samenkomen.

Di. 21 april | 19.00 uur

Ratio versus emotie


“De persconferentie van Mark Rutte mag en wil ik niet missen. Ik zit thuis voor de buis. Normaal is de berichtgeving ook voor mij een verrassing, nu waren al enkele maatregelen bekend. Temeer omdat we als veiligheidsregio ook input hebben geleverd, die heeft geleid tot de besluitvorming. Desondanks kijk en luister ik met aandacht.

In mijn lijf vechten ratio en emotie met elkaar. Als professional begrijp ik heel goed dat een versoepeling van de maatregelen nu niet verstandig is. Als mens ben ik teleurgesteld: ik snak ernaar om mensen die ik liefheb weer te knuffelen of om met mijn vrienden mijn favoriete festival – Graspop – te bezoeken.”

Di. 21 april | 19.45 uur

Mantra


De persconferentie is afgelopen en ik maak een snelle shift van de belangrijkste informatie. Wat is er aan de hand? Wat betekent dat voor onze regio? Wie kan er iets aan doen? Deze drie vragen zijn een soort mantra geworden. Niet alleen nu tijdens de Coronacrisis, maar eigenlijk altijd in crisissituaties.

Mijn emoties moet ik even parkeren. Lastig! Als informatiemanager moet ik het ROT voorzien van objectieve informatie. Eén duidelijk verhaal - niet gekleurd door gevoelens of meningen – op basis waarvan het team besluiten kan nemen. Ik stuur nog even een appje naar mijn rechterhand, de Operationeel Leider. De essentie? Nu geen spannende zaken. Morgen verder.

Di. 21 april | 22.00 uur

Afschakelen


“Even afschakelen en genieten van een moment thuis. De laatste weken hebben we met het team non stop gewerkt. Kleine rustmomentjes, zoals nu, moet je dan koesteren. Toch blijven de woorden van Rutte nog door mijn hoofd spoken. Ouderen mogen weer op beperkte schaal bezoek krijgen. Dat stemt me blij. Kan ik toch weer bij mijn ouders op bezoek, uiteraard wel de anderhalve meter afstand in acht houdend. Ik kijk nog even naar het nieuws en zie de berichten over de grote brand in het Meinweggebied. Inmiddels heb ik vernomen dat ongeveer 4000 huishoudens in Herkenbosch worden geëvacueerd. Hoewel ik niet zelf nog aan de bak moet, weet ik dat mijn collega’s van de veiligheidsregio nu extra hard moeten werken. Ik voel met ze mee. Onze organisatie liep al op de toppen van haar kunnen, maar met zo’n grote natuurbrand erbij wordt echt iedereen op de proef gesteld. Ik ga met gemengde gevoelens slapen.”

WAT IS EEN REGIONAAL OPERATIONEEL TEAM?

Het regionaal Operationeel Team (ROT) komt in actie als een bij een incident meerdere disciplines zijn betrokken. Het team bestaat uit een aantal personen: een operationeel leider (voorzitter), algemeen commandanten van de diensten bevolkingszorg, de brandweer, politie en geneeskundige zorg, een communicatieadviseur en een informatiemanager. Het ROT geeft leiding aan de beheersing van de effecten van het incident. Het team houdt onder andere de regie op de inzet van hulpdiensten, adviseert gemeentelijke en regionale beleidsteams, werkt aan scenario’s (Wat als…?) op middellange termijn, beslist over de inzet van middelen en bereidt bestuurlijke besluitvorming voor.

Wo. 22 april | 8:30 uur

Gas geven


“Vandaag - om 13.00 uur - staat het wekelijks overleg met het Regionaal Operationeel Team op de agenda. Zodra ik aankom op kantoor is de hectiek voelbaar. Vanwege de grote natuurbrand wordt ‘mijn’ ROT-overleg vervroegd naar 11.00 uur. Dat betekent dat mijn team twee uur minder de tijd heeft om informatie te verzamelen die we nodig hebben voor het overleg. We moeten gas geven.

In aanloop naar een ROT-overleg hebben medewerkers van het team contact met alle betrokken instanties: gemeenten, brandweer, gemeenten (bevolkingszorg), politie, geneeskundige diensten, marechaussee, soms waterschappen of Rijkswaterstaat… Het is het betere ren- en vliegwerk vanmorgen. Juist in zo’n situaties is het belangrijk dat ik het hoofd koel houd.”

Wo. 22 april | 11.00 uur

Snel schakelen


“De vergadering start met het gebruikelijke voorstelrondje. Snel… er is geen tijd nu voor small talk. Ook wij vergaderen nu op afstand. Een uitkomst, maar het blijft ook wennen.

Belangrijk punt op de agenda: wat moet er gebeuren als de scholen straks weer opengaan. Met de feitelijke informatie als basis, pellen we zo’n vraag helemaal af. Wat moet er bestuurlijk gebeuren? Welke taak ligt er voor de verschillende instanties? Wat moeten scholen zelf doen? Waar liggen risico’s? Welke vragen moeten we landelijk terugleggen? Wat moet er op het gebied van communicatie gebeuren? Ook werken we – met de kennis van nu – aan scenario’s voor de toekomst: een week, een maand, twee maanden… Wat als…? Zo proberen we grip te krijgen en houden op de situatie en te voorkomen dat de crisis nog groter wordt.

Wat als het aantal overledenen verder stijgt? Hebben we dan genoeg koelcapaciteit? Klinkt heel morbide, maar het is een vraag die bij ons echt heeft gespeeld. Toen ik berichten over de massagraven in Italië en de VS zag, draaide mijn maag zich om. Onmenselijk. Dan is het geruststellend om te weten dat – hoe cru ook – we een dergelijke situatie kunnen voorkomen.”

Hoogwater, grote branden… we hebben echt al heel wat meegemaakt, maar de Coronacrisis is een soort lawine die maar blijft doordenderen.

Wo. 22 april: 12.00 uur

Genadeklap


“Even een luchtje scheppen en tegelijkertijd lunchen. Vaste prik en de beste manier om het hoofd leeg te maken na zo’n intensief overleg. Mijn collega Informatiemanager Petra wandelt mee. We hebben het over de impact van deze crisis. Hoogwater, grote branden… we hebben echt al heel wat meegemaakt (en zijn op heel veel voorbereid), maar de Coronacrisis is een soort lawine die maar blijft doordenderen. In zekere zin werd ik er ook wel door verrast. Gek eigenlijk want al in december – nog ver voor de eerste besmetting in Limburg of überhaupt in Nederland - stond het onderwerp ‘Corona’ bij ons al op de agenda. We volgen immers ontwikkelingen in de wereld op de voet. Maar het nieuws van de eerste besmetting in onze regio voelde als een genadeklap. Misschien zelfs een beetje als een teleurstelling: het is ons niet gelukt om het virus af te wenden.”

Wo. 22 april | 15.00 uur

Rust


“Terwijl het team nog doorwerkt (hulde voor hun tomeloze inzet), kan ik een versnelling terugschakelen. Even rust. Ik check het nieuws en zie dat mijn collega’s nog alle zeilen bij moeten zetten om de brand in het Meinweggebied onder controle te houden. Never a dull moment. Maar heel eerlijk… dat maakt ons werk ook zo interessant.”

Sraar Theeuwen

"Door de samenwerking voor de vaccinatieweek heb ik pas echt ontdekt hoe gevarieerd het werk van de GGD is."

Loes Kempen

“De Coronacrisis brengt ons nader tot elkaar. We kunnen nog veel van elkaar leren.”

«

KENNISMAKEN MET ANDERE GEZICHTEN VAN VEILIGHEIDSREGIO LIMBURG-NOORD? LEES DAN OOK DEZE VERHALEN.


OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE VERHALEN? MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF!