Kwartaal 1


Storing sirenes in Limburg-Noord

Iedere eerste maandag van de maand testen de veiligheidsregio’s om twaalf uur de sirenes. Maandag 5 maart is een aantal sirenes van het waarschuwingsstelsel (de zogenoemde WAS-palen) in Limburg-Noord niet afgegaan. In meerdere veiligheidsregio's zijn storingen geweest.


Elektriciteitsfrequentie


De oorzaak van de storing had te maken met het Europese probleem met de elektriciteitsfrequentie. Burgers in Limburg-Noord zijn geïnformeerd via bekende crisiscommunicatiekanalen, zoals het twitteraccount van de Veiligheidsregio Limburg-Noord en de website Limburg-Veilig. Daarnaast zijn alle piketfunctionarissen en alle gemeenten geïnformeerd.

Op maandag 12 maart was de storing verholpen. Naar aanleiding van deze storing zijn er een aantal ‘stille’ testen gedaan met de masten, om er zeker van te zijn dat het probleem niet terug zou komen.

Alarmeringskanalen


Mocht er tijdens een storing aan de WAS-palen een incident plaatsvinden, dan zet Veiligheidsregio Limburg-Noord NLAlert en andere alarmeringskanalen zoals LimburgVeilig.nl en het VRLN Twitteraccount in om inwoners te informeren.


Sinds december zijn NL-Alert berichten zichtbaar op schermen voor reizigersinformatie bij bushaltes. Begin 2019 zullen ook andere nieuwe kanalen worden geïmplementeerd, waaronder pushberichten bij regionale publieke omroepen en NL-Alert spraakbericht via de vaste telefoon.