Kwartaal 2


Samen oefenen op thema extreem geweld

Op 6 en 7 juni 2018 heeft er een grote veldoefening plaatsgevonden in Vredepeel. De politie, brandweer, ambulancezorg, Nederlands Rode Kruis, gemeenten en de gemeenschappelijke meldkamer oefenden samen (multidisciplinair) op het thema extreem geweld. Per dagdeel oefenden er ongeveer 50 personen.

Scenario en oefendoel


Het scenario van de oefening zag er als volgt uit: ‘Er is grote paniek tijdens een ‘goede doelen markt’ met picknick in een openbaar park. Op de meldkamer komen veel meldingen binnen over een onbekend persoon die met een vuurwapen om zich heen schiet. Terwijl de eerste hulpverleners in aantocht zijn, schiet een politieman in burger (acteur) de dader neer.’ Een dynamisch scenario met als belangrijkste oefendoel goede samenwerking tussen de hulpdiensten. Tweede oefendoel voor de hulpverleners is snel een inschatting kunnen maken van de dreiging en te kunnen bepalen waar gewerkt kan worden.

Hot-Warm-Coldzones


Door gebruik te maken van de termen ‘Hot-Warm-Cold zones’, die ook worden gebruikt bij incidenten met gevaarlijke stoffen, wordt gestreefd naar herkenbaarheid in gebruikte begrippen.

  • De ‘hot zone’ is het gebied met de grootste dreiging. Hier treden specialisten op met bijzondere uitrusting en beschermingsmiddelen. In het geval van extreem geweld zijn dat bijvoorbeeld de politiemensen van de Dienst Speciale Interventies (DSI).
  • De ‘warm zone’ is de zone waarin bepaalde risico’s niet uit te sluiten zijn. De hulpverleningsdiensten zijn hier alert op de risico’s maar zullen levensreddend handelen en slachtoffers daarna snel uit het gebied halen en verder verzorgen.
  • In de ‘cold zone’ stellen de hulpverleners hun voertuigen op en worden de getroffenen verzorgd en opgevangen in afwachting van vervoer.

Bekijk de video


Meer weten over deze oefening, waarom oefenen zo belangrijk is en wat je moet doen bij een echt incident? Bekijk dan onderstaande video.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.