Kwartaal 4


Leerlingen Belfeld nemen deel aan nooddrinkwateroefening

Donderdag 13 december werd op het Oranjeplein in Belfeld een nooddrinkwateroefening gehouden door Veiligheidsregio Limburg-Noord, Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) en gemeente Venlo. Ruim 80 basisschoolleerlingen en enkele tientallen inwoners kwamen kijken bij de oefening en oefenden mee door nooddrinkwater te halen.

Geen drinkwater beschikbaar


In deze oefening werd de situatie nagebootst dat er na een incident meer dan 24 uur geen drinkwater beschikbaar zou zijn in Belfeld. De oefening begon met een alarmering vanuit team Bevolkingszorg van Veiligheidsregio Limburg-Noord naar WML en gemeente Venlo. Zij kwamen meteen in actie en zorgden ervoor dat het proces van levering van nooddrinkwater werd gestart en de locatie (Oranjeplein) gereed werd gemaakt. Edwin Hendriks, WML: "Na de alarmering heeft een tankwagen het nooddrinkwater opgehaald bij de drukvermeerderingsinstallatie in Beesel en vervoerd naar het uitdeelpunt op het Oranjeplein in Belfeld. Hier werd de al geplaatste waterzak gevuld met 15.000 liter water en werd het tappunt aangesloten". Medewerkers van de gemeente Venlo hadden het plein afgezet en stonden klaar om het nooddrinkwater uit te delen.

“Na de alarmering heeft een tankwagen het nooddrinkwater opgehaald bij de drukvermeerderingsinstallatie in Beesel en vervoerd naar het uitdeelpunt op het Oranjeplein in Belfeld.”


Leerlingen uit groep 6 en 7 van basisschool Kom.Mijn kwamen naar het Oranjeplein en kregen uitleg over de opgebouwde drinkwaterinstallatie en wat er gebeurt als er geen water meer uit de kraan komt. Daarna mochten ze zelf nooddrinkwater tappen in uitvouwbare jerrycans. De leerlingen volgden voorafgaand aan de oefening lessen over de wereld achter de waterkraan. Zij brachten op initiatief van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) en Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) een bezoek aan de drinkwaterfabriek in Beegden. Ook kregen de kinderen informatie over het belang water drinken in plaats van frisdrank. WML, gemeente Venlo en Veiligheidsregio Limburg-Noord kijken terug op een geslaagde oefening.